Turizm Amaçlı İkamet İzni Almak İçin Gerekli Evraklar
İlk kez Turizm amaçlı ikamet izni başvurusu yapacak yabancılar ikamet izni almak için hangi evrakları hazırlamalı ?
Göç idaresinin e-ikamet sistemine girip ikamet izni başvurusu yaptıktan sonra randevu gününe kadar tarafınızdan istenilecek olan evrakları hazırlamanız gerekmektedir. Bu evraklar ve işlemler şöyledir:
- Yarım kapaklı pembe dosya içerisine pasaportunuzun işlem gören sayfalarının fotokopilerini,
- Yabancı Sağlık Sigortası poliçe aslını
- Dört adet biyometrik fotoğraf
- Adresinizi belgeleyen noter onaylı kira kontratı nasıl veya size noterden verilen taahhütnameyi
- Son olarak da ikamet izni harç ve belge bedelini ödediğinize dair Banka dekontlarını asıllarını koymalısınız.
Randevunuza giderken pasaportunuzun aslını, Hes kodunuzu yanınıza almayı da unutmayın. Ayrıca hatırlatmakta fayda var göç idareleri sizden randevuya gittiğinizde başvurunuzu destekleyen ek belgeler de isteyebilir; Göç İdaresine randevuya gittiğinizde sizden ek belge talep edilirse size bu belgeleri hazırlayabilmeniz için 30 güne kadar ek süre verebilir.
Oturma İzni İçin Hangi Belgeler Gerekmektedir ?
Türkiye’de ilk kez Turizm amaçlı ikamet izni başvurusu yapacak yabancılar nelere dikkat etmeli: İkamet izni almak için hangi evrakları hazırlamalı bu konuya değineceğiz.
Öncelikle bir dip not ile başlayalım: İstanbul’da ilk kez Turizm amaçlı ikamet izni başvurusu yapacaksınız Öncelikle Fatih ve Esenyurt ilçelerinde ev kiralamayın Çünkü bu ilçelerde ev kiralarsınız ikametinizi alamazsınız. Üstelik bu ilçelerde yaşayan herhangi birisinin size noterden verilecek Taahhütname ile de ikamet izni alamazsınız.
Bu iki ilçenin dışında kalan herhangi bir yerden adres göstermelisiniz. Bunun yanında kiralayacağınız bir evi adres göstererek ikamet izni başvurusu yapacaksınız, mal sahibiniz ile aranıza kira kontratı imzalamadan önce mal sahibinizden kiralayacağınız eve ait tapunun fotokopisini ve mal sahibinin belediyeden alacağı numarataj yazısını istemeniz gerekmektedir. Kiraladığınız eve ait numarataj yazısı göç idaresine ibraz edemezseniz yeni ikameti alamayacağınız unutmayın.
Bu iki husus özellikle İstanbul’da Turizm amaçlı ikamet izni alabilmeniz için gerçekten çok önemli bu şartlara mutlaka dikkat etmelisiniz. Şimdi gelelim ikamet izni alabilmeniz için sizden istenecek diğer belgelere: Göç idaresinin e-ikamet sistemine giriş yapıp ikamet izni başvurusu yaptıktan sonra randevu gününe kadar bazı evrakları hazırlamanız gerekiyor onlar da şöyle:
- Tel Kapaklı pembe dosya içerisine başvuru formunuzu çıktısını, pasaportunuzun işlem gören sayfalarının fotokopilerini,
- 4 adet biyometrik fotoğraf
- Yabancı Sağlık Sigortası poliçe aslını,
- Adresinizi belgeleyen noter onaylı kira kontratınızı,
- Belediyeden alınacak numarataj yazısını veya bir yakınınızın sizin için noterden verdiği tahattütnameyi
- Son olarak da ikamet izni harç ve belge bedelini ödediğinize dair Banka dekontlarını asıllarını koymalısınız.
Randevunuza giderken pasaportunuzun aslını ve hes kodunuzu almayı unutmayın. Ayrıca hatırlatmakta fayda var Göç İdareleri sizden randevuya gittiğinizde bunların dışında başvurusu destekleyen Ek belgeler de isteyebilir Eğer sizden ek belge talep ederse size belgeleri hazırlayabilmeniz içinde 30 güne kadar ilave süre verecektir.
Kaçak Yabancılara İkamet İzni Verilmeye Başlandı mı?
Kaçak durumdaki kişilerin çıkış yapmadan ikamet izni alması mümkün müdür?
Türkiye’de bazı istisnalar hariç 10 günden daha fazla kaçak olan yabancılar Türkiye’den çıkış yapmadan ikamet izni alamazlar, hiç mi alamazlar? Hiç alamazlar. Şunu net bir şekilde söylemek gerekir ki: Kaçaksanız çıkış yapmadan ikamet izni alamazsınız Tabii Türkiye’de 3 aydan daha fazla yasal kalış hakkınızı ihlal etmişseniz Türkiye’den çıkış yaparken Kaçak kaldığınız süre ile orantılı para cezanızı öderseniz dahi bir aydan 5 yıla kadar giriş yasağı alacaksınız.
Türkiye’de kaçak durumda olup da sadece Türk vatandaşı çocuğu olanlar hamile olanlar veya tedaviye muhtaç ağır hastalığı olanlar çıkış yapmadan insani ikamet izni alabilirler. Bir de Türk vatandaşı ile evli olup da aile ikamet izni uzatma başvurusunu zamanında yapmayıp, 3 aydan daha uzun süre üzere Kaçak duruma düşen yabancılar da aile ikamet izni almak için başvuru yaptıklarında takdir göç idaresinde olmak üzere idari para cezalarına ödemek şartıyla Türkiye’den çıkış yapmadan aile ikamet izni alabilirler. Ama bu da yine tamamen göç idaresinin takdirindedir
Kaçak durumdaysanız az önce de bahsettiğim gibi bazı istisnalar hariç çıkış yapmadan yasal olarak ikamet İzin almanız mümkün değildir.
SÜRESİZ İKAMET İZNİ NASIL ALINIR? (İkamet İzni)
Süresiz oturma izni nasıl alınır şartları nelerdir?
Kimlere süresiz oturma izni verilir?
Bu konuları ele alacağız. Süresiz oturma izni denildiğinde ne anlama gelir?
Gelin hep beraber bakalım kısa dönem ikamet izni ile bir çok kez Türkiye’de kalmış olan yabancılara tanınan bir izin türüdür. Yabancının kesintisiz olarak ikamet etmiş 8 yıl boyunca yasal olarak Türkiye’den kalmış olması halinde ilgili yabancı uzun dönem ikamet izni yani süresiz oturma izni verilir. Diğer bir ifade ile uzun dönem ikamet izni sahibi yabancılar bir anlamda özel statülü yabancı konumuna dahil edilmiştir.
Peki şartları nelerdir, kimlere süresiz oturma izni verilir?
Kimlere uzun dönem ikamet izni verilebileceği kanunda açıkça tespit edilmiştir
- Türkiye’de kesintisiz en az 8 yıl ikamet izni ile kalmış, İçişleri Bakanlığının belirlediği şartlara uyan yabancılara İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla valilikler tarafından uzun dönem ikamet izni verilecektir. 8 Yıl kesintisiz ikametin nasıl hesaplanacağı kanunda şu şekildedir: Eğitim sağlık sebepleri dışında 1 yılda toplam 6 ayı geçen sürelerde veya son 5 yılda toplam 1 yılı aşan Türkiye dışında kalışları ikamet izininde kesinti sayılır. Ayrıca kesintisiz ikamet izninin hesaplanmasında Türk vatandaşlarının alınmasında olduğu gibi Öğrenci ikamet izinlerinde yarısı hesaplanmaktadır diğer ikamet izinlerinin tamamı nazara alınacaktır.
- Son 3 yıl içinde Devletteki sosyal yardım kuruluşlarından yardım almamış olmak.
- Kendisi veya varsa ailesinin geçimini sağlayacak yeterli ve düzenli gelir kaynağına sahip olmak.
- Geçerli sağlık sigortasına sahip olmak.
Şartların varlığı halinde yabancılara uzun dönem ikamet izni alabilmek için yetkili makamlara müracaat edebilirsiniz.
Uzun dönem ikamet izni kimlere verilmez?
Kısaca Mülteci amaçlı ikamet izni olanlara mülteci konumunda olanlara geçici koruma statüsünde olanlara ve insanı ikamet izni alanlara yani Türkiye’de ne kadar süre kalmış olurlarsa olsunlar bunların uzun dönem ikamet izni alabilmeleri mümkün değildir.
Uzun dönem ikamet izni alan yabancılar hangi haklara sahiptir ?
Askerlik yapma yükümlülüğü seçme ve seçilme hakkı kamu görevine girme ve muaf olarak araç ithal etme ve özel kanunundaki düzenlemeler hariç olmakla sosyal güvenliğe ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla Türk vatandaşlarına tanınan hakların hepsinden yararlanabilmektedirler .
Av. Kübra Nur SAKMANLI