Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma, velayet, vesayet, mal paylaşımı, nafaka, ayrılık, evliliğin butlanı, evliliğin iptali, evlat edinme, soy bağının kurulması ve diğer aile hukukundan doğan uyuşmazlıklar ve işlemlere çözüm sunmaktayız. Aile avukatlığı ve özel işlemler için yetkili avukat olarak hukuki sorunları uzman kadromuzla çözmekteyiz.
Hiç arzu edilmese de, günümüz yaşam zorlukları sonucunda pek çok aile bölünüp parçalanmakta, eşler ve hatta çocuklar birbirlerine karşı dava açar duruma gelmektedir. Bu tür davaların büyük çoğunluğu yasal haklar bilinmeksizin sadece kulaktan dolma bir takım bilgilere dayanılarak açılmakta ve maalesef telafisi imkansız hak kayıpları ile neticelenmektedir.
Ayrıca kayıtsız yaşam arkadaşlıkları da aile hukuku içinde yer almaktadır. Evlilik dışı yaşam arkadaşlığı, mevzuat hükümlerine göre herhangi bir hak bulundurmaz. Kayıtsız yaşam arkadaşlığında çocuk, evlilik içinde ya da evlilik dışında doğsa da eşit haklardan yararlanır.
Taşıyıcı annelik, aile içi şiddet, yapay döllenme ve çocuk kaçırma ve çocuk istismarı gibi çocuk hakları ve kadın hakları kapsamı altında yer alan konular da uluslararası sözleşmeler gereği iç hukukta düzenlenmiş olup Aile Hukukunu yakından ilgilendirir.
Aile hukuku kapsamında yer alan konular ve diğer bazı özel yasalar ile düzenlenmiş olan konular da aile mahkemelerinde görülmektedir. Aile mahkemesi yargıçlarının atanması esnasında, aile hukuku konusunda uzmanlığına ve evli ya da çocuklu olduğuna bakılır.
Aralarında evlilik yasağı bulunmayan kimselerin birlikte Belediye’ye bağlı evlendirme dairesine başvuruları ile Belediye evlenmek isteyen çiftlerden belirli belgeler talep etmektedir. Bu belgeler şunlardır:
Bu belgelerin sunulması ve evlendirme için bir engel görülmemesi halinde verilen tarihte nikah işlemleri gerçekleştirilir. Türk Medeni Kanununa göre evlenme hukuken evlenme iradesinin evlendirme memuruna sözlü olarak beyan edildiği anda kurulmuş olacaktır.
4721 Sayılı Medeni yasa uyarınca boşanma davası neticesinde muhtaç duruma düşen kişi lehine nafakaya hükmedilir. Kanun uyarınca nafaka miktarı Hakim tarafından kişilerin ekonomik ve sosyal durumları dikkate alınarak belirlenmektedir. Kanunda lehine nafakaya hükmedilen kimsenin kadın eş veya erkek eş olması önem arz etmez- belirleyici şart değildir.
Dosya kapsamı ve kanundaki diğer özel şartlar saklı kalmak üzere nafaka alacağının tahsil edilebilmesi için gereken şartlar şunlardır:
Boşanmakta olan eşlerin müşterek çocuklarının velayeti konusunda boşanma kararını verecek olan Mahkeme görevlidir. Ancak boşandıktan sonra da haklı nedenler mevcut ise velayetin değiştirilmesi için dava açılabilmektedir. Velayet kendisine bırakılan tarafın veya çocuğun durumunda esaslı değişiklerin olması ve bu değişikliklerin süreklilik arz etmesi halinde de velayet değişimi talep edilebilmektedir.
Velayetin değişikliği talebinin Mahkemece haklı bulunması halinde bu yönde değişiklik kararı verilecektir. Yargıtayın yerleşmiş görüşüne göre 8 yaşının üstündeki çocukların görüşü alınmadan velayet konusunda karar verilmemelidir.
Çocuğun bedensel ya da zihinsel gelişimi açısından aile içinde kalması çocuğa zarar verecekse hakim çocuğu anne ve babadan alabilir ve bir kuruma ya da aile yanına verebilir.
Anne ya da baba deneyimsiz veya hasta olup velayet görevini tam olarak yerine getiremiyor ise, aynı zamanda çocuğa yeterli ilgiyi göstermiyor ve yükümlülüklerini ağır bir şekilde savsaklıyor ise de mahkeme velayet hakkını kaldırır.
Velayet anne ya da babanın ikisinden de kaldırılırsa çocuğa vasi atanması söz konusu olacaktır. Velayet anne ya da babadan kaldırılmış olması halinde de anne ya da baba çocuğun nafakasını ödemek zorundadır fakat ödeyemez ise devlet bu giderleri karşılamakla yükümlüdür.
Herhangi bir yardıma ihtiyacınız olursa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. 1 iş günü içinde size geri döneceğiz. Ya da aceleniz varsa hemen bizi arayın.
0312 220 21 44 / 0505 549 01 09
asahukuk36@gmail.com Pazartesi – Cuma 09:00-17:00