Adli para cezaları hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına mahkeme karar verebilir ve siz bunu talep edebilirsiniz. Suçun kanunda öngörülen cezası seçenek yaptırım olarak adli para cezası ise yani hapis cezası veya adli para cezası ibaresi geçiyorsa kanunda siz adli para cezası hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını isteyebilirsiniz.Hapis cezasından çevrilmiş bir adli para cezası varsa hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemez sizde bunu talep edemezsiniz .
Adli Para Cezalarının Ödenmemesi Durumunda Ne olur ?
Adli para cezası verdiği zaman mahkeme öncelikle bir ödeme emri düzenleyecek.Bu ödeme emri hükümlüye gönderilecek hükümlü belli bir süre içerisinde adli para cezasını ödemek veya kamuya yararlı bir işte çalışmak zorundadır. Hükümlü kamuya yararlı bir işte çalışmayı kabul ederse günlüğü 2 saat çalışması karşılığında bir gün olmak üzere kamuya yararlı bir işte çalıştırılmasına karar verilebilir.Böylece hükümlü kamuya yararlı bir işte çalıştırılarak cezasını infaz etmiş olacaktır.
Günlük Çalışma Süresi Ne kadar olabilir?
En az 2 saat en fazla 8 saat olacak şekilde günlük çalışma süresi programı denetimli serbestlik müdürlüğünce belirlenecektir. Hükümlü hazırlanmış olan bu programı uymazsa yapılan uyarılara ve önlemlere rağmen çalışmazsa bu durumdan ne olacaktır? Çalıştığı günler hapis cezasından mahsup edilecektir kalan kısım ise hapis cezasına çevrilecektir.
Adli para cezası ödemeyen ve kamuya yararlı bir işte çalışmayan hükümlü belli bir prosedüre göre bazı yükümlülükler içerisine girer.Adli para cezası ödeme emri gönderilir adli para cezası ödenmez ve kamuya yararlı bir işte çalışma tedbiri süresi içerisinde kabul edilmesi Cumhuriyet Savcılığı’nın kararı ile hükümlüye verilen para cezasının ödenmeyen kısmı hapis cezasına çevrilecektir ve süresinde ödenmeyen veya çalışma ile ilgili denetimli serbestlik kurallarına uymayan hükümlü ,adli para cezası hapse çevrildikten sonra öderse hükümlü tahliye edilecektir.
Adli Para Cezasını Ödediğimiz Zaman Tahliye Olabilir miyiz?
Evet tüm adli para cezaları her ne şekilde olursa olsun, ister doğrudan ister seçenek yaptırım olarak çevrilmiş veya hapis kararından çevrilmiş olsun , hükümlü adli para cezasını ödediği zaman hemen tahliye olabilir.
18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Hükmedilmiş Olan Adli Para Cezaları Ödenmezse Ne olur?
18 yaşından küçük çocuklar adli para cezasını ödemeyebilirler. 18 yaşından küçük çocuklar adli para cezasını ödemediğinden dolayı hapis cezası verilmez. Yasamızda böyle bir hüküm vardır. 18 yaşından küçük çocuklar adli para cezalarına ödeyebilir, böyle bir durumla karşılaşabilirler bu durumda ödenmediği zaman hiçbir geliri olmayan küçük çocuğun cezaevine girmesi gibi bir durum tabii ki söz konusu olmayacaktır.
Adli Para CezalarınI Taksitle Ödemek Mümkün mü?
Adli para cezalarında taksitlendirme mümkündür. 24 aya kadar taksitlendirme yaparak adli para cezalarını ödeyebilirsiniz,yalnız burada hakimler bazen adli para cezasının bir kerede ödenmesine karar verebilir adli para cezalarını takdir haklarını kullanarak taksitlendirmeye bilirler.
Adli Para Cezalarında İtiraz ve İstinaf Mümkün müdür?
Adli para cezaları hakkında diyelim ki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına (HAGB) karar verilirse; adli para cezası HAGB kararına dönüştüyse siz bu kararına itiraz edebilirsiniz. Adli para cezası aleyhine istinaf kanun yolu ise HAGB kararı dışındaki mahkeme kararları için mümkün olmakla birlikte eğer “doğrudan” hükmedilmiş bir adli para cezası varsa size doğrudan hükmedilmiş bir adli para cezası varsa siz bu adli para cezası için 3000(üç bin ) TL’lik bir sınır var doğrudan hükmedilen 3000( üç bin )TL ve altındaki adli para cezaları için geçerlidir bu durum doğrudan verilen 3000 (üç bin ) TL ve altındaki adli para cezaları için İstinaf yoluna gidemezsiniz . Yani siz adli para cezası aleyhine 3000 (üç bin )TL nin altındaki bir adli para cezası ise İstinaf yoluna gidemezsiniz hapis cezasından çevrilmiş bir adli para cezası varsa burada tabii ki İstinaf sınırı yoktur.
Hapis cezasından çevrilen adli para cezalarında her zaman İstinaf Mahkemesine gönderilebilir.Hapis cezasından çevrildi ise Normalde adli para cezalarında HAGB kararına dönüştürülmüş istinaf talebinde bulunulabilir. Eğer doğrudan hükmedilen bir adli para cezası varsa burada İstinaf sınırı söz konusu 3000(üç bin) TL’nin altında ise bu miktar adli para cezası istinaf yoluna gidilemez ve hapis cezasından çevrilen Adli para cezalarında da istinaf sınırının söz konusu olmadığını hapis cezasından çevrilen bir adli para cezası varsa bu kararı İstinaf mahkemesine gönderilebileceği kanunen söylenebilir.
Adli Para Cezaları Temyiz Edilebilir mi?
Hayır miktarı ne olursa olsun istinaf başvurusuna bulunduk, istinafa gönderdik, adli para cezamızı kararını esastan reddedildi. Bölge Adliye Mahkemesi tarafından biz bu kararı itiraz edebilir miyiz, yargıtaya gönderebilir miyiz ? Tabii ki hayır gönderilemez karar kesinleşmiş oluyor.
Adli Para Cezası Ödenmediği Takdirde En Fazla Ne Kadar Hapis Yatarım,Adli Para Cezaları Memuriyete Engel midir?
Adli para cezaları en fazla 3 yıl hapis cezasına çevrilebilir.Adli para cezaları devlet memurluğuna engel değildir.Devlet memurluğuna engel olabilmesi için bir yıl ya da daha az süreli hapis cezaları bir yıl ya da daha fazla hapis cezalarına mahkum olan bir kişinin devlet memuru olamaz. Eğer bir kişi bir yıl ya da daha fazla süreli hapis cezasına mahkum adli para cezası almış olsa bile burada devlet memurluğuna engeldir ama bir yıl ya da daha az süreli hapis cezasına mahkum olmuşsa bir kişi devlet memuru olamayacağı gibi mevcut memuriyet statüsünü de kaybedecektir. bir yıl veya daha az süreli hapis cezası adli para cezasına çevrildiğinde asıl mahkumiyet asıl para cezası olarak kabul edileceğinden memuriyet statüsü bu cezadan etkilenmeyecektir.